Owsianka z malinami i awokado
Owsianka to propozycja posiłku (drugiego śniadania lub podwieczorku) lub przekąski pomiędzy posiłkami.
Składniki:
- Płatki owsiane górskie 6 łyżek
- Maliny 100 g
- Jogurt naturalny 100g
- Awokado 50 g
Przygotuj:
- Miseczkę lub talerz głęboki
- Łyżeczkę
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wsypać do przygotowanej miseczki lub głębokiego talerza. Zalać gorącą wodą i zostawić na 15 minut aby zmiękły. Umyć maliny. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Sposób podania:
Podawać w miseczce, głębokim talerzu, jeść łyżeczką. Udekorować dowolnymi świeżymi owocami sezonowymi. Smacznym dodatkiem są również owoce suszone: rodzynki, morele, śliwki, daktyle. Można posypać po wierzchu dowolnymi pestkami, nasionami, orzechami lub prażonymi płatkami migdałów. Jogurt z mleko krowiego można zastąpić jogurtem z mleka roślinnego.
Okiem dietetyka
Owsianka to propozycja posiłku (drugiego śniadania lub podwieczorku) lub przekąski pomiędzy posiłkami.
Płatki owsiane to samo zdrowie, zawierają cenne składniki pokarmowe i są idealnym produktem na śniadanie. Niestety są zbyt mało doceniane i wykorzystywane w codziennej diecie. Warto więc to zmienić.
Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Codziennie spożywana owsianka obniża poziom cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Zawarty w płatkach owsianych błonnik pozytywnie wpływa na jelito grube: zapobiega chorobom jelita grubego w tym nowotworom, ułatwia wydalanie kwasów tłuszczowych, jest pożywką dla mikroflory jelita grubego.
Płatki owsiane są cennym źródłem przeciwutleniaczy, witamin głównie z grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, fosfor, magnez oraz wapń. Codzienne spożycie poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu, a to dzięki witaminom B6 i B1 oraz kwasowi pantotenowemu. Płatki owsiane są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę i insnulinooporność, gdyż wyrównują poziom cukru i insuliny w organizmie. Mają również pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową u osób zdrowych. Są polecane osobom będącym na diecie. Owsianka jest niskokaloryczna, a dzięki błonnikowi wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. U osób zmagających się z chorobami przewodu pokarmowego poprawia pracę jelit i chroni przewód pokarmowy, dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej.