download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Pieczona pierś z kurczaka


Składniki:
  • Piersi z kurczaka - kilka szt.
  • Pietruszka natka
  • Bazylia świeża
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Olej rzepakowy
  • Ocet jabłkowy Bio, może być również sok z połówki cytryny
  • Sól i Pieprz
Przygotuj:
  • Nóż, praskę do czasnku, mały słoiczek z nakrętką
  • Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia
  • Piekarnik nagrzany do 190 stopni
Sposób przyrządzenia:

Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki (każdą pierś na około 6-8 kawałków) i włożyć do naczynia żaroodpornego. 

W małym słoiczku przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę i włożyć do słoiczka. Dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 łyżki octu jabłkowego. Słoiczek zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Natkę pietruszki i bazylięświeżą - po kilka większych gałązek - umyć i pokroić drobno.

Mięso polać przy użyciu łyżki marynatą i posypać obficie pokrojonymi świeżymi ziołami. Przykryć papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na 15 minut aby mięso przeszło marynatą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzałki góra dół,  wstawić naczynie z mięsem i piec ok. 50-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków - im większe tym czas dłuższy.

Sposób podania:

Upieczoną pierś kurczaka podawać dowolnie: z ugotowanym ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną w towarzystwie gotowanych warzyw np. fasolki szparagowej.

 

 

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik