Pieczona pierś z kurczaka
Składniki:
- Piersi z kurczaka - kilka szt.
- Pietruszka natka
- Bazylia świeża
- Czosnek 2-3 ząbki
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy Bio, może być również sok z połówki cytryny
- Sól i Pieprz
Przygotuj:
- Nóż, praskę do czasnku, mały słoiczek z nakrętką
- Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia
- Piekarnik nagrzany do 190 stopni
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki (każdą pierś na około 6-8 kawałków) i włożyć do naczynia żaroodpornego.
W małym słoiczku przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę i włożyć do słoiczka. Dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 łyżki octu jabłkowego. Słoiczek zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Natkę pietruszki i bazylięświeżą - po kilka większych gałązek - umyć i pokroić drobno.
Mięso polać przy użyciu łyżki marynatą i posypać obficie pokrojonymi świeżymi ziołami. Przykryć papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na 15 minut aby mięso przeszło marynatą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzałki góra dół, wstawić naczynie z mięsem i piec ok. 50-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków - im większe tym czas dłuższy.
Sposób podania:
Upieczoną pierś kurczaka podawać dowolnie: z ugotowanym ryżem, ziemniakami, kaszą gryczaną w towarzystwie gotowanych warzyw np. fasolki szparagowej.