Smoothie z dyni
Smoothie to połączenie smaku oraz wartości odżywczej i jakości dania. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją, jest bardzo pożywne z uwagi na zawartość wielu składników, to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki:
- Pure z dynii 200 g
- Banan średnio dojrzały 1 szt.,
- Daktyle suszone 3 szt.,
- Mleko kokosowe 250ml
- Cynamon mielony
Przygotuj:
- Blender,
- Szklanka lub pucharek,
- Łyżeczka lub słomka,
Sposób przyrządzenia:
Banana obrać ze skórki. Do przygotowanego blendera włożyć puree z dyni, banana, suszone daktyle. Wlać mleko kokosowe oraz wsypać szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Gotowe smoothie powinno mieć gładką, kremową konsystencję.
Sposób podania:
Podawać w szklankach lub pucharkach, jeść łyżeczką. Można posypać po wierzchu prażonymi płatkami migdałów, płatkami owsianymi, rodzynkami lub dowolnymi pestkami, nasionami np. dyni, słonecznika. Jeśli konsystencja jest bardziej płynna niż kremowa, można pić przez słomkę.
Okiem dietetyka
Smoothie to połączenie smaku oraz wartości odżywczej i jakości dania. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją, jest bardzo pożywne z uwagi na zawartość wielu składników, to prawdziwa bomba witaminowa.
Smoothie łatwo przygotować i zabrać ze sobą. Można je sporządzać na bazie dowolnych sezonowych owoców z dodatkiem mleka oraz różnego rodzaju płatków, nasion, pestek lub orzechów. Mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym. Smoothie może zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia lub stanowić jego część. Jeśli posiadamy blender ze sportowym bidonem – z powodzeniem możemy skonsumować smoothie w drodze do pracy. W zimie można przygotowywać smoothie z dodatkiem ciepłego mleka oraz rozgrzewających przypraw (cynamon, kardamon, imbir) oraz miodu.