Pieczona pierś z indyka nadziewana śliwkami
Wspaniała dietetyczna domowa wędlina. Idealna jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie lub kolację. Może być również składnikiem sałatki ze świeżymi warzywami, sałatą i sosem winegret.
Składniki:
- Pierś z indyka 1kg,
- Śliwki suszone 10 szt.,
- Majeranek suszony 2-3 łyżki,
- Ziele angielskie 8 ziaren,
- Liście laurowe 4 liście,
- Sól i Pieprz
Przygotuj:
- Nóż z dosyć długim i cienkim ostrzem
- Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia z pokrywką
- Piekarnik nagrzany do 200 stopni
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przy użyciu noża naciąć mięso wzdłuż, tak aby powstała kieszonka na śliwki. Następnie nałozyć śliwki do kieszonki. Mięso oprószyć solą i odrobiną pieprzu. Obficie posypać majerankiem. Ułożyć na wierzchu ziele angielskie i liśie laurowe. Przykryć pokrywką. Jeśli naczynie żaroodporne/brytfanna jest bez pokrywy to nakryć papierem do pieczenia. Mięso można też upiec w specjalnym rękawie do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Piec przez 60 minut na ustawieniu piekarnika: grzanie góra dół.
Okiem dietetyka:
Pieczona pierś z indyka nadziewana śliwkami to wspaniała dietetyczna domowa wędlina. Idealna jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie lub kolację. Może być również składnikiem sałatki ze świeżymi warzywami, sałatą i sosem winegret. Suszone śliwki można zastapić suszonymi morelami. Osoby zmagające się z wysokim poziomem cukru powinny upiec mięso bez dodatku suszonych śliwek.
Pierś z indyka jest chudym mięsem, zawiera o wiele mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu niż inne mięsa. Mięso indyka jest bogate w witaminy B6 i B12, żelazo, niacynę, selen i cynk. Jest to mięso lekkostrawne, doskonałe dla dzieci, osób starszych i wszystkich dbających o linię.