download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Sok z owoców czarnego bzu ma niezwykłe właściwości. Owoce czarnego bzu są bogatym źródłem witamin A, B1, B2 oraz witaminy C. 


Składniki:
  • Owoce czarnego bzu 5 kg,
  • Cukier  500 -750 g,
Przygotuj:
  • Sokownik parowy do przygotowywania soków,
  • Garnek do zlewania soku,
  • Czyste wyparzone słoiki/ butelki oraz wyparzone zakrętki,
Sposób przyrządzenia:

Owoce oczyścić z szypułek, umyć, odsączyć z wody na durszlaku. Ustawić sokownik na kuchence. Najniższą partię sokownika napełnić wodą (do 1/3 wysokości garnka) i nałożyć na niego garnek do zbierania soku. Następnie nałożyć wcześniej przygotowane owoce do garnka, który znajduje się najwyżej czyli zbiornika na owoce. Owoce nakładać partiami, przesypując cukrem. Nałożyć szklaną pokrywkę na sokownik i zacisnąć klamerkę wężyka. Włączyć kuchenkę i doprowadzić wodę do wrzenia. Po kilkunastu minutach owoce zmiękną i zaczną wydzielać sok. Czas potrzebny owocom do wydzielenia soku zależy od ich dojrzałości oraz twardości. Gdy sok zacznie spływać do niższego garnka, otworzyć zacisk wężyka i zlewać sok do przygotowanego wcześniej garnka lub od razu do czystych, wyparzonych słoików/butelek. Ja zlewam sok najpierw do osobnego garnka. Sprawdzam czy ma odpowiednią słodkość (wtedy ewentualnie dosypuję cukru) a następnie doprowadzam do wrzenia. Gorący sok rozlewam po kolei do słoików, które natychmiast zakręcam. Nie pasteryzuję już słoików z sokiem.

Okiem dietetyka

Sok z owoców czarnego bzu ma niezwykłe właściwości. Owoce czarnego bzu są bogatym źródłem witamin A, B1, B2 oraz witaminy C.  Lecznicze właściwości, sok z czarnego bzu, zawdzięcza składowi chemicznemu owoców. Wśród cennych substancji zawartych w soku z czarnego bzu należy wymienić flawonoidy, które przede wszystkim są przeciwutleniaczami, opóźniają więc starzenie się organizmu, mają działanie rozkurczające i wzmacniają układ krwionośny. Czarny bez jest prawdziwą skarbnicą tych związków, zawiera ich więcej niż jagody, żurawina, jeżyny. 

Zawarte w owocach czarnego bzu substancje wspomagają i stymulują układ immunologiczny do prawidłowego działania. W okresie zwiększonej zachorowalności warto codziennie spożywać sok z czarnego bzu, w celu wzmocnienia odporności i uniknięcia infekcji. Picie soku z czarnego bzu pomoże w leczeniu i zapobieganiu infekcji wirusowych, takich jak zapalenie gardła, oskrzeli, migdałków. W trakcie przeziębienia sok z czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Zawarte w soku z czarnego bzu antocyjany pomagają zmniejszyć objawy towarzyszące chorobie. Sok łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, rozgrzewa, działa napotnie i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Jeżeli więc wdała się już infekcja warto sięgnąć po sok, ponieważ dzięki niemu ból zostanie uśmierzony, gorączka zmniejszona a kaszel będzie mniej dokuczliwy. 

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik