download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Pieczona cukinia, papryka, pomidory z serem feta


Składniki:
  • Cukinia 2-3 szt. duże
  • Papryka 5-6 szt. różne kolory -  polecam paprykę odmianę letnią, ma taki bardzo jasnożółty kolor i odmianę czerwoną podłużną słodką,
  • Pomidory malinowe świeże 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Passata pomidorowa 1 butelka
  • Ser feta
  • Sól, pieprz
  • Pietruszka natka
Przygotuj:
  • Naczynie do zapiekania, papier do pieczenia
  • Nóż, łyżkę
Sposób przyrządzenia:

Warzywa umyć. Cukinię i cebulę obrać ze skórki. Paprykę i pomidory pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić - w plasterki, kostkę lub dodowolne kawałki, cebulę w piórka lub kostkę.

Warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić solą i pieprzem, zalać passatą pomidorową. Przykryć papierem do pieczenia . Piec w piekarniku 200 stopni, grzałki góra dół przez 40-50 minut.

Sposób podania:

Po upieczeniu warzywa przełożyć do miseczki, pokruszyć ser feta, posypać obficie pietruszką. Można również dodać czarne oliwki i polać oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.

Warzywa po upieczeniu można podawać na ciepło i na zimno. Mogą być daniem głównym jak i przekąską.

W wersji obiadowej wege można podawać z makaronem, ryżem lub kaszą gryczaną. Polecam również jako dodatek do pieczonego dorsza lub pieczonego fileta z kurczaka.
Ja najbardziej lubię z serem feta i pieczywem oraz wersję obiadową z pieczonym dorszem.

 

Czytaj wg. kategorii

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik