download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Dorsz pieczony z cukinią i pomidorami


Składniki:
  • Filet z dorsza atlantyckiego - 3-4 szt.
  • Pietruszka natka
  • Pomidor 2-3 szt.
  • Cukinia duża 1 szt
  • Bazylia świeża
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Olej rzepakowy
  • Ocet jabłkowy Bio, może być również sok z połówki cytryny
  • Sól i Pieprz
Przygotuj:
  • Nóż, praskę do czasnku, mały słoiczek z nakrętką
  • Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia
  • Piekarnik nagrzany do 190 stopni
Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki  i włożyć do naczynia żaroodpornego. 

Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Układać cukinię z pomidorami wokół brzegu naczynia żaroodpornego.

W małym słoiczku przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę i włożyć do słoiczka. Dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 łyżki octu jabłkowego. Słoiczek zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Natkę pietruszki i bazylięświeżą - po kilka większych gałązek - umyć i pokroić drobno.

Rybę polać przy użyciu łyżki marynatą i posypać obficie pokrojonymi świeżymi ziołami.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzałki góra dół,  wstawić naczynie z rybą i piec ok. 40-50 minut.

Sposób podania:

Smakuje wybornie podane z makaronem ryżowym. Całość jest niezwykle delikatna.

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik