download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Kolorowy makaron z makiem, miodem i bakaliami


Składniki:
  • Makaron 150g - najlepiej o ciekawych kształtach (kokardki, mix postaci bajkowych, samochodziki, gwiazdki, literki), może być też makaron kolorowy (z dodatkiem naturalnych barwników pochodzących z marchwi, buraków, szpinaku)
  • Mak 150 g
  • Daktyle suszone 6 szt. 
  • Śliwki suszone 6 szt.
  • Morele suszone 6 szt.
  • Figi suszone 6 szt.
  • Rodzynki 50g
  • Miód pszczeli 50g 
  • Orzechy - włoskie, brazylijskie, pekan
Przygotuj:
  • Miseczkę lub talerz głęboki
  • Łyżkę
  • Blender lub nóż
Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente i ostudzić. Mak sparzyć i zmielić. Można też użyć suchego maku już zmielonego, jest on zmielony i pasteryzowany parą i gorącym powietrzem i nie trzeba go już sparzać (nie mylić z gotową masą makową w puszce]. Do przygotowanego blendera włożyć suszone owoce: daktyle, morele, śliwki, figi i lekko pociąć ale tak aby były to kawałki owoców a nie masa. Owoce można też pokroić nożem. Przygotować miskę lub inne naczynie. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać: makaron, mak, pokrojone bakalie, orzechy, rodzynki, miód.

Sposób podania:

Podawać w miseczkach lub pucharkach, jeść łyżeczką. Można posypać po wierzchu prażonymi płatkami migdałów, lub sezamem, pestkami dyni, słonecznika. Można podawać również z owocami na przykład pomarańczami, mandarynkami.

Czytaj wg. kategorii

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik