download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Odżywianie to konieczność, ale zdrowe odżywianie to sztuka. Sztuka zdrowego odżywiania czyli smacznie, zdrowo, oryginalnie...

Jestem przeświadczona o bezpośrednim wpływie zdrowego odżywiania na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Wystarczy, że wcielisz w życie choćby kilka moich wskazówek, a zmieni się Twój sposób myślenia o jedzeniu i Sam będziesz wiedział, co jeść, by czuć się dobrze. Jedzenie jest po to, by się nim cieszyć i dzielić, a zdrowe, pożywne posiłki powinny być kolorowe, smaczne i radosne.

Dla przedszkoli, szkół, dzieci i rodziców

„Jedz zdrowiej - świadomie, mądrze, pysznie, kolorowo”

Racjonalne żywienie dzieci młodzieży jest czynnikiem wpływającym na: stan zdrowia, samopoczucie, zdolność efektywnego uczenia się i aktywność ruchową.

Styl życia i zachowania zdrowotne, w tym żywieniowe, kształtowane są już w okresie dzieciństwa i młodości. W ciągu ostatnich lat na całym świecie obserwuje się wzrost występowania nadwagi i otyłości w grupie dzieci i młodzieży. Równocześnie dość częstym zjawiskiem jest stan niedożywienia wynikający z żywienia dzieci i młodzieży w sposób nieprawidłowy, ubogi w niezbędne składniki.

W kształtowaniu zachowań żywieniowych istotną rolę odgrywa środowisko społeczne: rodzinne, szkolne, grupy rówieśnicze. Dlatego gorąco zachęcam dyrekcje przedszkoli i szkół, nauczycieli i rodziców do zorganizowania udziału w cyklu warsztatów propagujących zdrowe odżywianie.

Dowiedz się więcej o mojej pasji

Warsztaty dla dzieci

Edukacyjne Warsztaty Żywieniowe prowadzone są według autorskiego programu i metod pracy dostosowanych do konkretnej grupy wiekowej dzieci. Interaktywne, angażujące dzieci, rodziców i nauczycieli, z uśmiechem i fantazją, oparte o najnowszą aktualną wiedzę dotyczącą dietetyki i psychologii żywienia dzieci. Dzieci mają okazję poznać nowe smaki, poeksperymentować , przekonać się do nowych FIT dań będących zdrową wersją gotowych słodyczy i przekąsek oraz fast foodów. Zajęcia są przeznaczone zarówno dla Tadków Niejadków jak i Mateuszków Łakomczuszków, dla Maluchów i Starszaków.

Podczas warsztatu omówione zostają zasady prawidłowego żywienia, przykłady zdrowych posiłków oraz porcji z różnych grup spożywczych. Dzieci uczą się jak komponować posiłki, jakich wyborów żywieniowych dokonywać podczas zakupów z rodzicami, jakie przekąski wybierać. Rozmawiamy o pochodzeniu jedzenia, sezonowości, smakach, prawidłowym zachowaniu przy stole, wspólnym gotowaniu i spożywaniu posiłków. Rodzice otrzymują przepisy, tak by wraz z dziećmi mogli wspólnie w domu przygotowywać zdrowe dania.

Warsztaty dla rodziców

Rodzice kształtują zachowania żywieniowe w początkowym okresie życia dziecka. Dzieci uczą się nie tylko poprzez naśladowanie i odtwarzanie zachowań osób dorosłych, lecz także stają się inicjatorami różnych działań na rzecz żywienia w domu rodzinnym. Dom rodzinny może być miejscem, w którym dzieci ćwiczą umiejętności zdobyte w innych środowiskach: przedszkolu, szkole. Najważniejszym czynnikiem warunkującym właściwą edukację żywieniową, czy zmianę zachowań żywieniowych wśród dzieci i młodzieży jest tworzenie przez dorosłych pozytywnych wzorców zachowań.

Warsztat obejmuje omówienie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym/szkolnym, modelowy talerz, komponowanie posiłów, przykłady zdrowych posiłków i przekąsek oraz porcji z różnych grup spożywczych. Omawiam problem Tadków niejadków i Mateuszków Łakomczuszków, zasady prawidłowych wyborów podczas zakupów żywieniowych i jak ważne jest czytanie etykiet.

Warsztaty dla pracowników przedszkola/szkoły, intendentów

Warsztat obejmuje omówienie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym/szkolnym, modelowy talerz, przykłady zdrowych posiłków oraz porcji z różnych grup spożywczych.

Szkolenie dla pracowników placówki przedszkolnej/szkolnej dodatkowo obejmuje omówienie przepisów obowiązujących w zakresie żywienia dzieci w
placówkach przedszkolnych/szkolnych oraz zasady układania jadłospisów dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.

Edukacyjny Warsztat żywieniowy Sztuka Zdrowego Odżywiania

Zajęcia dla dzieci, standardowo obejmuje:

  • Część teoretyczną – omówienie zasad zdrowego żywienia,
  • Część praktyczną – warsztat kulinarny – przygotowanie dań ze zdrowych składników oraz degustacja.

Istnieje możliwość przeprowadzenia wyłącznie Części teoretycznej.

Program warsztatu żywieniowego, metody pracy oraz używane pomoce naukowe i produkty spożywcze są każdorazowo dostosowywane do indywidualnych potrzeb grupy dzieci, rodziców, pracowników przedszkola/szkoły:

  • wieku,
  • alergii/nietolerancji – każdorazowo przed warsztatem niezbędne jest uzyskanie listy dzieci z oświadczeniem i podpisami rodziców w zakresie występowania alergii/nietolerancji w danym obszarze produktów. Jeśli jakieś dziecko będzie uczulone np. na orzechy, cytrusy, lub inny składnik pokarmowy wówczas nie będzie on użyty podczas warsztatu. Celem jest aby każde dziecko mogło degustować przygotowane danie.
  • pory roku – ważna jest sezonowość i korzystanie z produktów naturalnie dostępnych, np. warzywa i owoce występujące latem, jesienią i zimą.

Warsztat dla rodziców oraz dla pracowników przedszkola/szkoły może zostać przeprowadzony tylko w formie Części teoretycznej lub pełnego Edukacyjnego
Warsztatu Żywieniowego i obejmować Części teoretyczną i Część praktyczną.

Dodatkowo prowadzę również kąciki zdrowego żywienia
oraz przygotowuję materiały na stronę
internetową przedszkola/szkoły.

Materiały opracowywane są na podstawie najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki oraz psychologii żywienia dzieci, aktualnych przepisów obowiązujących w zakresie żywienia dzieci, wytycznych i materiałów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

Posiadam aktualną książeczkę zdrowia oraz ubezpieczenie OC dla wykonywanego zawodu. Zapewniam cały zestaw sprzętu i narzędzi kuchennych, naczynia jednorazowe, materiały edukacyjne niezbędne do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. Pracuję na najwyższej jakości sprzęcie AGD oraz produktach spożywczych, które są zawsze świeże, zdrowe i sezonowe. Szczególną uwagę zwracam na higienę pracy.

Możliwość przeprowadzenia warsztatów kulinarnych uzależniona jest wyłącznie od możliwości technicznych danej placówki. Do wymagań technicznych
należy: zapewnienie dostępu do bieżącej wody, stoły/ławki, które posłużą jako stoły robocze, dostęp do prądu.

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Blog

Zdrowe przepisy, mity dietetyczne,
jak schudnąć, jak zdrowo żyć.

Pokazuję pacjentom, że można żyć inaczej, jeść zdrowo, aktywnie spędzać czas i cieszyć się życiem. W wielu przypadkach po zastosowaniu diety ciało wraca do równowagi, poprawia się stan masy mięśniowej, zmniejsza się tkanka tłuszczowa, normalizuje się poziom cukru (bez pomocy leków), ustępują bóle, opuchlizny, zmęczenie, brak energii do życia.